Има опасност цели региони да останат без обществен транспорт и със

...
Има опасност цели региони да останат без обществен транспорт и със
Коментари Харесай

Газовата криза удря все по-силно общините

Има опасност цели райони да останат без публичен превоз и със затворени учебни заведения, детски градини и лечебни заведения

75 общини в страната отопляват учебни заведения, детски градини, здравни и обществени заведения напълно на газ, съобщи кметът на община Самоков и член на УС на НСОРБ Владимир Георгиев по време на извършеното през вчерашния ден съвещание на Кризисния щаб по проблемите на енергетиката, образуван от държавното управление, заяви НСОРБ. В съвещанието взеха присъединяване с изключение на представители на НСОРБ и организации на работодателите и синдикатите.

Публичните структури остават отвън обсега на коментираните ограничения, обърнаха внимание представителите на НСОРБ Владимир Георгиев и Силвия Георгиева – изпълнителен шеф. Общественият превоз и обществените услуги по места са измежду най-засегнатите от скока в цените на енергоносителите. Средните месечни разноски на общините за газ са нарастнали с над 260% по отношение на същия интервал на предходната година.

Европейските средства през последните години, ориентирани към въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и енергийни спестявания бяха насочени към закупуване на транспортни средства на газ, газифициране на постройките и така нататък За преобладаващата част от реновираните в предходния програмен интервал обществени здания отоплението на газ е без конкуренция. В момента точно общините, които са се възползвали от тези благоприятни условия и са въвели необятен набор ограничения за енергийна успеваемост, са сложени пред тестване за идната зима. В планинските общини, каквато е Самоков, отоплителният сезон стартира през септември и продължава до края на май, показа с участниците в съвещанието кметът на Самоков. Без намиране на механизъм за компенсиране на тези обществени разноски, общините мъчно биха подсигурили, че ще се оправят с покриването на сметките през зимния сезон. Това би било спомагателен удар и по бизнеса в тези райони.

НСОРБ от 2020 година упорства да бъдат диференцирани обществените консуматори в Закона за енергетиката. В момента учебни заведения, детски градини и лечебни заведения са приравнени, във връзка с обезщетенията за електрическа енергия, с индустриалните предприятия. Сдружението сигнализира неведнъж, че обезщетенията за потребявания природен газ, при неналичието на пазарна прогнозируемост, са също толкоз значими, колкото и обезщетенията за електрическа енергия. Подпомагането на общините и други обществени структури не оказва влияние върху пазара, каквито бяха претекстовете на вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Във връзка с повишените цените на енергоносителите разноските за главните обществени услуги в общините нарастват с 40,9 млн. лева (25%) единствено през 2021 година, а тези за улично осветяване – с 38% или с 23 млн. лева повече.

За заплахата, заради непостижими сметки за газ, цели райони на страната да останат без публичен превоз и със затворени учебни заведения, детски градини и лечебни заведения, приказваха и представителите на синдикатите.

Решаването на проблемите с диверсификацията на газовите доставки би трябвало да се търси редом с предприемането на ограничения за ясно дефиниране в Закона за енергетиката на нова група консуматори – небитовите консуматори и със основаване на механизъм за в допълнение финансиране на общините, които употребяват газ за отопление в обществените здания, безапелационни бяха представителите на НСОРБ в съвещанието на Кризисния щаб към държавното управление по въпросите на енергетиката.

По време на брифинга след съвещанието на Кризисния щаб, вицепремиерът Христо Алексиев обърна внимание, че задачата, която стои пред държавното управление е не просто да подсигурява доставките на синьо гориво, само че и да успее в къси периоди да контракти газ на допустими цени. За бизнеса оптималната пределна цена, при която предприятията могат да останат да работят, е в границите на 250 лева за Мвтч.

За обезщетенията за цената на електрическата енергия занапред ще бъдат търсени запаси, защото средства в държавния бюджет не са планувани. Що се отнася до възможни обезщетения за потребителите на газ – следва да бъдат разисквани преимуществата и минусите на сходна интервенция на страната и да бъдат готови нужните промени в закони. Решението по въпроса е в ръцете на бъдещото Народно заседание. Междувременно страната ни е изправена и пред условието на Европейска комисия за понижаване на потреблението на природен газ с 15% - политика, за която към момента България няма ясна пътна карта, напомни вицепремиерът Алексиев.

В идващите дни НСОРБ ще показа пред Министерство на енергетиката листата на общините, в които отоплението е преобладаващо на газ. При нужда, ще бъде събрана информация от общините за междинните размери, нужни за гарантиране на зимния сезон.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР